Пазарът изобилства от предложения и е напълно разбираемо да изпитвате затруднения при избора на нови летни гуми. Някои твърдят, че осигуряват най-добра устойчивост на износване, други са с най-добра горивна ефективност, трети имат най-добро представяне на сух терен. Ние ще ви представим обективно мнение, което се базира основно на проведените независими тестове, тъй като при тях най-добре може да се видят силните и слабите страни на дадения модел гуми. За съжаление, въпреки технологичния напредък в индустрията, все още голяма част от производителите не успяват да постигнат балансирано представяне по всички критерии. Това означава, че повечето пъти доброто представяне при едни условия рефлектира върху ефективността на каучука при други. Директно по темата, в следствие тестове проведени от немската асоциация на автомобилистите ADAC, които целят да осигурят сигурност на крайния потребител и наши наблюдения като специалисти смеем да ви препоръчаме няколко модела, които определено са добри за лято 2019. 

На първо място ще коментираме моделът на Bridgestone – Turanza T005, който успя да постигне най-висок резултат при тестовете благодарение на страхотното си представяне при мокър терен. По наше мнение, това е един първокласен модел, проектиран прецизно до последния детайл от инженерите на Bridgestone. Благодарение на добрия дизайн, с който е изработен протектора, тази гума предлага страхотно сцепление както на сух, така и на мокър асфалт. Комфортът при возене е типичен за премиум марките. Ниските нива на износване, които отчита, превръщат Т005 в една доста добра инвестиция. 

Следващото ни предложение идва от холандския производител на гуми Vredestein, който успява да изпъкне със своя модел Sportrac 5. Тук гласуваме с 2 ръце „за“, гумата предлага страхотно съотношение между цена и качество. Представя се много добре на суха настилка и също така намаля риска от аквапланинг при дъжд до минимум. Асиметричната им шарка ги прави много стабилни в завоите.

Третият модел, на който ще спрем своето внимание е дело на един от гигантите в тази индустрия – GoodYear. Летният модел EfficientGrip Performance е с 4 канала за отделяне на водата, което и придава добро сцепление по време на силните летни дъждове. Друга отличителна черта е късият спирачен път и ниският разход на гориво, който отчита. Както другите две предложения, EffiGrip  Performance предлага несравним комфорт при шофиране, а освен това потребителите я определят като доста тиха. 

Разбира се, има много други предложения, които си заслужават да бъдат споменати, но изборът на качествени гуми е доста индивидуален спрямо нуждите ви. Ако бюджетът ви не позволява никой от горе изброените модели, то може да разгледате предложения на марки като Uniroyal, Kleber, Nexen или Cooper